De komende jaren krijgen de militairen van de Koninklijke Landmacht een nieuw uniform, met een nieuw camouflagepatroon dat in Nederland is ontwikkeld. De nieuwe kleding gaat het ‘woodland’patroon vervangen dat sinds 1993 in gebruik is. TNO Defense & Security startte al in 2008 met de ontwikkeling. Onze partner Majoor Fred Warmer was hier zijdelings bij betrokken toen hij als combatfotograaf op uitzending was in Afghanistan. Over zijn werk voor het TNO-project schreef hij een artikel op de website van de Nederlandse militair-historische vereniging Mars et Historia.

Het camouflagepatroon dat gaat worden vervangen heet ‘woodland’. Dat patroon werd in 1993 ingevoerd voor het gevechtstenue dat toen nieuw was en past bij de kleuren van de bossen en velden van Noordwest-Europa. Nederlandse militairen worden inmiddels echter over de hele wereld uitgezonden en komen in actie in gebieden met hele andere kleuren en schakeringen. Denk aan de stedelijke gebieden en de open vlakten van Irak of aan de bergen en velden van Afghanistan. Om niet voor elk gebied telkens een nieuw ontwerp te moeten maken, is de afgelopen jaren gewerkt aan het ontwikkelen van een aantal basispatronen.

foto - Fred Warmer (credits: Captain Lachlan Simond)

Fred Warmer aan het werk in Afghanistan ca. 2008-2010 (foto: Captain Lachlan Simond)

In 2008 zijn diverse defensiefotografen door het Ministerie van Defensie de wereld over gestuurd met een zogenaamde ‘kleurentestkaart’ om daarvan opnamen te maken tegen alle mogelijke verschillende achtergronden, landschappen en vegetatie, bij diverse lichtomstandigheden en op verschillende tijdstippen van de dag. Fred Warmer was een van die fotografen. Hij was op dat moment gewapend met zijn camera op uitzending als combatfotograaf in Afghanistan en heeft zich in 2008 en 2009 met het maken van foto’s voor het project beziggehouden.

In Nederland maakte TNO van de terugontvangen foto’s zogenoemde kleurhistogrammen. Daarin werd vastgesteld hoe vaak bepaalde kleuren in een bepaalde omgeving voorkomen. De computer berekende op basis daarvan vervolgens het beste kleur- en camouflagepatroon voor kleding en uitrusting. En met goed resultaat blijkt nu. Uit vergelijkende testen met bestaande mondiale patronen blijkt dat het nieuwe ‘Netherlands Fractal Pattern’ (NFP), in de drie varianten die zijn ontwikkeld, erg goed voldoet in diverse omgevingen en onder wisselende omstandigheden. De invoering van de nieuwe uitrusting met de ontworpen patronen gaat de komende jaren plaatsvinden. Lees meer over de nieuwe kleding in een artikel in de Defensiekrant.

Na gedane arbeid – Afghanistan ca. 2008-2010

In 2021 organiseert Mars et Historia een symposium rond het thema camouflage. Webmaster Erwin Muilwijk verzamelt intussen bijdragen rond het thema op de website. Daar vindt u het artikel dat Fred voor de website schreef. Uiteraard beschrijft dat het project, maar ook de lange aanloop naar het gebruik van camouflagekleding in het Nederlandse leger.

Uw bijdragen zijn welkom. Weet u meer over camouflage – van welke soort dan ook – of heeft u een goed verhaal? Aarzel dan niet om contact te zoeken met Mars et Historia. Zie de sectie ‘Links’ hieronder.

Wim de Natris
19 januari 2021

_____

Hoofdfoto: Mediacentrum Defensie (tevens gepubliceerd in de Defensiekrant)

Portretfoto Fred Warmer: Captain Lachlan Simond. (Australian Army)

 

Links