Wat je al niet voor leuks tegenkomt als je op onderzoek uit bent. BN’ers in uniform in hun rol als reserveofficier (vlnr): Herman Salomonson, Jo Spier en Cor de Groot in De Telegraaf van 8 oktober 1939, gevonden dankzij een verwijzing in het boek ‘Een humaan koloniaal’ van Gerard Termorshuizen over leven en werk van Herman Salomonson alias Melis Stoke.

Van pianist Cor de Groot had ik wel eens iets gehoord, maar niet meer dan dat. Jo Spier is voor Wim Maas en mij geen onbekende. Hij was lid van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reserveofficieren (KVNRO) waarvoor wij het jubileumboek schrijven. Voor het verenigingsblad heeft hij regelmatig iets getekend.
Naar publicist en redacteur Salomonson doen Fred Warmer en ik onderzoek in het kader van ons idee om met de geschiedenis van de Vrijwillige Landstorm een project op te starten. Illustrator en cartoonist, onder andere voor De Telegraaf. Over Salomonson en Spier kan een boek worden volgeschreven, wat over de eerste ook is gebeurd. Beide waren van joodse komaf. Beide werden door de Duitse bezetter als joden vervolgd. Spier overleeft de oorlog en emigreerde naar de VS. Salomonson overleed 7 oktober 1942 in Mauthausen. Hij was één van de eerste joden die werden vervolg, in zijn geval vanwege zijn vermeende anti-Duitse rol in zijn functie als omroeper van officiële luchtwachtberichten tijdens de Meidagen.

Sinds de opschorting van de opkomstplicht zien we weinig BN’ers meer in uniform – of het moet zijn als deelnemer aan een ‘bootcamp’. Zolang het maar licht is en risicoloos avontuurlijk.

Wim de Natris
20 oktober 2016